04 Aug
04Aug

אם יצא לכם פעם להיכנס לחנות צילום ולשאול בתמימות את המוכר על מה הוא ממליץ, אני בטוחה שהבנתם שהבחירה לא כל כך פשוטה ותלויה בהרבה משתנים. השאלה החשובה ביותר וכנראה הראשונה שהמוכר שאל אתכם היא מה אתם הולכים לצלם? הסיבה היא שלכל נישה בצילום יש מצלמות שמתאימות יותר או פחות. יחד עם זאת, רוב המצלמות החדשות נכון ל2022 מכילות אפשרויות מתקדמות ביותר ומסוגלות לעשות דברים שלפני כ15 שנה רק סטודיויים הוליוודים יכלו להרשות לעצמם. אז אם באמת רוב המצלמות מסוגלות לכל כך הרבה היום, למה חשוב לדעת מה אתם הולכים לצלם לפני שקונים ציוד צילום? התשובה המתבקשת היא כדי לבחור את העדשה שמתאימה לכם.

אם תצליחו לייצר עדשה שתתאים לכל סגנונות הצילום, תהיו מיליונרים למחרת בבוקר. הסיבה היא שכל סגנון שתרצו לצלם, תצטרכו לוודא שבעדשה שלכם יש מספר מאפיינים חשובים שמשתנים בין עדשות שונות ועד היום לא הצליחו לייצר עדשה שתכיל טווח כה גדול של מאפיינים מבלי לוותר על מאפיינים אחרים.

 אלו שלוש התכונות העיקריות של העדשה שקושרות בינה לבין מה שתרצו לצלם. בדוגמה הספציפית שבטבלה הם מוקפים בעיגול אדום וכעת אנסה להרחיב בצורה מופשטת מעט מה הם אומרים ולמה הם חשובים עבורכם

 אורך המוקד- קובע את זווית הראיה של העדשה. בפשטות: ככול שהמספר יותר גדול, ככה תקבלו זום אין על הפריים שלכם. לעומת זאת כשהזווית רחבה, כלומר שהמספר קטן, תקבלו זווית רחבה יותר. אם אתם מצלמים חדר עם עדשה בעלת אורך מוקד של 200 מ״מ, תוכלו לראות במצלמה את ברז המטבח. אך אם תעמדו באותו מקום בדיוק ותחליפו את העדשה לאורך מוקד של 16 מ״מ, תוכלו לראות את כל המטבח, התקרה והרצפה. לכן, במקרה של צילום אדריכלות ועיצוב פנים, חשוב שאחת מתוך העדשות שתבחרו (כן צריך יותר מאחת..) תהיה בעלת אורך מוקד עם מספר קטן יחסית. במצלמות פול פריים אורך העדשה הקלאסי הוא בערך 16-35מ״מ כדי לתפוס את כל החלל בצילום. בנוסף ובהתאם לתקציב, אפשר לבחור גם עדשות עם אורך מיקוד מעט צר יותר לצילום נישות- לשם כך, כל היצרניות המוכרות היום מייצרות את העדשה הנמכרת ביותר בקרב צלמים מקצועיים היום והיא בעלת אורך מוקד של24-70 מ״מ. היא מתאימה למגוון אולי הרחב ביותר של סגנונות צילום ובאופן ספציפי מסוגלת להעביר את החלל בפריימים שונים ומגוונים.

 סיכום קצר עד עכשיו- אם אתם מצלמים ציפורים תבחרו בעדשה עם מספר אורך המוקד הגבוה ביותר (ואל תיבהלו מהמחיר) ולעומת זאת, בצילום פרויקט של עיצוב פנים ואדריכלות, תבחרו מספר נמוך (המינימום שכדאי הוא 16 מ״מ למצלמת פול פריים).

הערה: ככל שהזווית רחבה יותר, נוצר עיוות שמעגל קווים ישרים אך ניתן לתקן את הצילום במהירות בתוכנות העריכה.

מפתח עדשה מירבי- המספר שתראו בממוצע הוא לרוב בין 1.8-22. מה שהמספר הזה מייצג הוא כמה העדשה נפתחת בזמן הצילום. פה החלק המעט מבלבל: מספר נמוך יותר מייצג מפתח גדול יותר והפוך. כשהמפתח גדול יותר זה אומר שיותר אור נכנס דרך העדשה. התוצאה שנראה בפועל היא גם תמונה בהירה יותר (ואז נצטרך לשנות הגדרות אחרות לאיזון החשיפה), וגם טשטוש (חוסר פוקוס) באזורים שלא התמקדנו בהם. מה שחשוב לדעת בצילום אדריכלות זה שלמזלנו אנחנו לא צריכים עדשה עם מפתח גדול (כלומר מספר נמוך) שבדרך כלל מייקר את המחיר מאוד. אזור הנוחות בצילום חלל הוא מפתח של בין 8-11 כך שרוב מה שנצלם יהיה חד ובפוקוס. אבל במידה ותרצו לייצר תמונה עם טשטוש מסביב לאובייקט כמו בצילום פורטרטים, תצטרכו כמוני להשקיע גם בעדשה עם מספר מפתח עדשה מירבי מתאים.

משקל- בתחילת דרכי כשהתלבטתי באיזה ציוד לבחור לא יחסתי למשקל של הציוד חשיבות מיוחדת. העדפתי ותמיד אעדיף איכות ומגוון אפשרויות מירבי בעדשות אבל אין ספק שאם הזמן השיקול הזה מתחיל לבוא בחשבון. כשמסתובבים עם ציוד צילום כמה שעות כל יום, המשקל של כל פריט בתיק הצילום הוא קריטי לאי-שחיקה והתעייפות פיזית. לכן, שימו לעצמכם בראש שאולי תהיה חלופה מתאימה יותר לעדשה שתבחרו. לדוגמה, אני משתמשת בחלק מצילומי הקלואוזפים שלי בעיצוב פנים (וגם לפורטרטים בצילומי תדמית) בעדשת 50 מ״מ עם מפתח עדשה 1.8 של קנון. זוהי העדשה הנמכרת ביותר היום של קנון בעולם משום שהמחיר שלה יחסית נמוך מאוד בשאר לאחרות והמשקל שלה שווה בערך למשקל של שעון יד (150 גרם). התוצאות שמתקבלות הן מדהימות ולא מתפשרות לצרכים שלי על שום מאפיין. בכל זאת, קנון הוציאה עדשה מאוד דומה ויקרה ב2000 דולר מהקודמת (50 מ״מ עד מפתח 1.2) ששוקלת כמעט קילו שלם! לכן, בצילום אדריכלות ועיצוב פנים כשמשתמשים במספר עדשות, חצובה, תאורה ועוד, חשוב לשים לב גם למשתנה הזה.


הערות
* כתובת הדואר האלקטרוני לא תוצג באתר.